Wybierz Strona

Pytanie do eksperta. Jak dobrać odpowiednią praktykę i dietę przy problemach z zapaleniem zatok

Nasza Czytelniczka napisała:

Zwracam się z prośbą o poruszenie tematu związanego z odpowiednim doborem pozycji w jodze i (jeśli jeszcze można z porad związanych z żywieniem Agnieszko:))))) chodzi o nawracające problemy z zapaleniem zatok – wpływ – zatkane uszy, problemy z równowagą. Za każdą podpowiedź serdecznie
dziękuję. Agnieszka

 

Na pytanie odpowiada Agnieszka Wielobób:

Agnieszka Wielobób

Agnieszka Wielobób

Wszelkie choroby wynikają z zaburzenia na poziomie dosz. Problemy z zatokami to przyczyna nadmiaru kaphy lub pity w ciele. Zbyt dużo wilgoci, śluzu to typowy objaw przeciążenia kapha. Z tego też powodu, może dość do powstania problemów z zatokami. Dlatego należy przyjrzeć się swojej diecie pod kątem spożywanych pokarmów. Do produktów śluzotwórczych należy niewątpliwie nabiał.

Nieznany obiekt

Ponadto, to co zwiększa kapha w ciele to zbyt tłuste, zimne i ciężkostrawne jedzenie, takie jak: większość olei, orzechy, większość kwaśnych i słodkich owoców (awokado, banany, daktyle, melony, ananasy, arbuz), większość słodkich i soczystych warzyw (oliwki, pasternak,ogórki, bataty, dynia, kabaczek, cukinia), drożdżowe produkty (drożdżówki, chleby, ciastka) jak również słodycze, wołowina, kurczak, morskie ryby, owoce morza, mocne alkohole i piwo, napoje kofeinowe i gazowane oraz sól. Zapalenie zatok może być związane z zaburzeniem doszy pita. Wtedy warto zwrócić uwagę, czy w naszej diecie nie przeważają produkty ostre, pikantne, zbyt gorące oraz kwaśne i słone. To co wzmaga pita to: większość kwaśnych owoców (kwaśne jabłka, morele, pomarańcze, śliwki, żurawina, tamarynd, rabarbar), ostre warzywa typu liście buraka gorczycy, por, cebula, szpinak, czosnek, chili, ostra papryka, pomidory, rzepa. Ponadto drożdżowe chleby, słone sery i masło oraz kwaśna śmietana, wołowina, kura, morskie ryby i owoce morza. Dodatkowo do zwiększenia pita w ciele przyczyni się spożywanie wszelkiego rodzaju marynat i pikli, czekolady i kawy, większości orzechów oraz ostrych przypraw (ajwan, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kajeński, goździki, kozieradka, czosnek; imbir (suchy), gałka muszkatołowa; majeranek; sól, gwiazdki anyżu, tymianek).

 

Joga a problemy z zatokami

Problemy z zapaleniem zatok w żaden sposób nie wpływają na naszą praktykę. Jeżeli można ćwiczyć asany, a zapalenie nie jest zbyt duże, należy pamiętać, aby unikać pozycji, które wpływają na zwiększenie ciśnienia w głowie: skłony z pozycji stojących lub czasami z pozycji siedzących, psy z głową w dół oraz pozycje odwrócone. Problemy z zatokami mogą być o różnym stopniu nasilenia, dlatego przy poważnym zapaleniu najlepiej odpuścić sobie praktykę i poczekać, aż stan zapalny i temperatura miną. Praktyka pranajamy również może stanowić duże wyzwanie, dlatego można skupić się jedynie na delikatnym oddechu nosowym z łagodnym pogłębianiem wdechów i wydechów. Oddech Uyjaji zwiększa gorąco, dlatego należy wykonywać go w sposób bardzo delikatny i subtelny. Zdecydowanie należy unikać mocnej pranajamy typu bhastrika czy kapalabhati, ponieważ mogą pogłębić stan zapalny.

Zapalenie zatok najczęściej objawia się stanem zapalnym w tamtej okolicy. W takim przypadku dobra praktyka jogi to taka, która ochłodzi okolice głowy i skroni. Dobra może okazać się praktyka, w której stosujemy krótkie zatrzymania oddechu po wydechu, z łagodną vinjasą. Najczęściej jednak, jeżeli mamy zapchane zatoki, katar, zatkane uszy oznacza to, że winowajca może być nadmiar kaphy. Dlatego w tym przypadku dobrze zastosować dynamiczną, lekko rozgrzewającą praktykę. Dynamiczne wejścia i wyjścia do i ze skłonów, powitania słońca to pozycje, w których łatwo odetkać nos. Sekwencje te również wpływają na rozrzedzenie śluzu zapychającego zatoki i pomagają mu „wydostać się” na zewnątrz. Jeżeli stan zapalny jest poważny powinno się zaprzestać ćwiczenia, do czasu poprawy. Oprócz tego do naszej praktyki codziennej powinniśmy dołączyć pozycje odwrócone takie jak salamba sirsasana (stanie na głowie) i salamba sarvangasana (świeca) ewentualnie adho mukha vriksasana (stanie na rękach) czy pinca majurasana (stanie na przedramionach).Te pozycje na dłuższą metę będą wpływały oczyszczająco na zatoki.

Jeżeli borykamy się z problemami z zatokami, podczas praktyki jogi musimy zwrócić szczególną uwagę na wrażenia w okolicy głowy: twarz, skronie. Jeżeli podczas wykonywania asan czujemy, że pojawia się gorąco w okolicy twarzy i problem się nasila to znak, że powinniśmy zmienić praktykę i podjąć pracę bardziej wychładzająca, wprowadzając np. krótkie sekundowe zatrzymania oddechu po wydechu.

Pamiętać również należy, że praktyka jogi to tylko jeden ze sposobów na pozbycie się dolegliwości zdrowotnych. Bardzo dużą rolę odgrywa to co jemy, jak się odżywiamy na co dzień. Dlatego wybierajcie produkty świeże, nie przetworzone, lekkie w swojej naturze i takie po których nasze ciało i umysł czują się zrównoważone: zboża, warzywa i owoce, ziarna i orzechy oraz dobrej jakości oleje nierafinowane. Jedzenie musi być również dostosowane do nas indywidualnie, ponieważ to co dla jednego dobre innym szkodzi:)

O autorze

Agnieszka Wielobób

jest mamą, żoną, nauczycielką jogi i ajurwedy, autorką książki "Ajurweda w praktyce". Jogi i terapii jogą uczy w Pracowni Jogi Macieja Wieloboba w Krakowie oraz podczas warsztatów w całej Polsce, wykłada też ajurwedę i profilkatykę za pomocą jogi na studiach podyplomowych. Blog Agnieszki o jodze, ajurwedzie i świadomości ciała oraz informacje o warsztatach i konsultacjach z nią: Agnieszka Wielobób - joga, ajurweda i świadomość ciała.  

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *