Wybierz Strona

Nerwica jelit

Dostaliśmy następujący list: 

Szanowna Redakcjo!

Bardzo zainteresowała mnie Wasza strona. Gratuluję wiedzy i pomysłu!

Mam do Was pytanie i prośbę o radę odnośnie mojej przypadłości, z którą borykam się od lat. Jest nią nerwica jelit. Dokładnie
nadwrażliwość jelita grubego – choroba cywilizacyjna. Ze względu na swoje dolegliwości często nie mogę funkcjonować na pełnych obrotach. Czuję się słaba, senna i wciąż zmęczona. Czy ajurweda mogłaby mi pomóc przezwyciężyć ten stan? Co byście mi poradzili? Liczę na Waszą pomoc i poradę! Ciepło pozdrawiam i dziękuję!

Luiza

Na pytanie odpowiada Agnieszka Wielobób:

Każda choroba to znak, że w pewien sposób została naruszona naturalna bariera ochronna naszego organizmu. 3 energie: vata, pita oraz kapha pozostając ze sobą w dynamicznej równowadze utrzymują ciało i umysł zdrowe. Jeżeli któraś z energii (dosz) zostanie wytrącona z równowagi lub jej swobodny przepływ w ciele zostanie zablokowany, pojawia się choroba.

Z każdą z dosz związane są pewne przypadłości dla niej charakterystyczne. I tak wszelkie problemy trawienne (jelitowe, zwłaszcza w odcinku jelita grubego, wzdęcia czy gazy), suchość skóry, ale również suchość wewnątrz ciała (w stawach, w jelitach) czy różnego rodzaju pobudzenia nerwowe są typowe dla zaburzeń na poziomie vaty. Vata jest z natury sucha, lekka, zimna oraz mobilna, zatem wszelkie próby oddziałania na tę energię będą skupiały się na leczeniu wprowadzającym ciepło, wilgoć oraz ciężkość. Do smaków łagodzących vate, zaliczamy słodki, słony oraz kwaśny.

Głównym siedliskiem vaty jest jelito grube. Wszelkie zaburzenia tej doszy będą objawiały się najpierw problemami z jelitami właśnie. Ponieważ dosza vata silnie związana jest z układem nerwowym, toteż problemy emocjonalne typu vata, jak lęk czy niepokój, również będą silnie uderzały w jelito grube. Dlatego każda próba leczenia w takim przypadku powinna rozpocząć się od zadbania o siebie pod kątem psychologicznym, w następnej kolejności należy się zająć dietą. Zaburzenie vaty może być przyczyną powstałą z zaburzenia innej doszy np.: pity lub kaphy, dlatego każdy przypadek należy rozpatrzeć indywidualnie. Artykuł będzie przedstawiał raczej ogólne założenia i sposoby na poprawę samopoczucia, niż konkretne zalecenia.

Siadając do stołu warto pamiętać o kilku zasadach:

  1. Jedzmy w spokoju i miłej atmosferze, siedząc i ciesząc się jedzeniem. Żujmy jedzenie dokładnie, aby posiłek mógł się łatwiej strawić, przyswoić.
  2. Jeśli to możliwe, nie popijajmy posiłku, chyba że jedzenie jest wyjątkowo suche, skorzystajmy z niewielkiej ilości ciepłej wody. Aby ułatwić trawienie i po posiłku nie czuć się przepełnionym, najlepiej odczekać 30 min zanim sięgniemy po picie.
  3. Starajmy się unikać mieszania zimnego i ciepłego jedzenia podczas jednego posiłku. Podobnie jest z napojami.
  4. Spożywajmy owoce jako odrębny posiłek, czyli odczekajmy co najmniej godzinę przed i po zjedzeniu owocu, zanim przystąpimy do kolejnego posiłku.
  5. Jedzmy małe porcje, po których nie mamy uczucia sytości, a jedynie słodkie zaspokojenie głodu:)
  6. Zachowajmy między posiłkami przerwę co najmniej 2,5-3 godzin.
  7. N ie wstrzymujmy potrzeb fizjologicznych. Gazy powstałe w jelitach, będące wynikiem fermentacji i innych procesów, muszą zostać uwolnione. W innym przypadku dochodzi do poważnych problemów trawiennych, i żadna nawet najlepsza dieta nie pomoże.

 

W przypadku problemów jelitowych polecam, aby nasze posiłki były w miarę lekkie, ale pożywne, ciepłe i wilgotne (zawierające zdrowe, nierafinowane tłuszcze) oraz słodkie i nieco kwaśne i słone. Do takich produktów zaliczamy np. zboża (amarantus, quinoa, pszenica, biały ryż, ryż basmati). Dobre będą również spore ilości słodkich, nawilżających warzyw typu szparagi, ogórki, koper włoski, okra, marchew cz por. Suszone, ale wcześniej moczone śliwki i rodzynki, świeże śliwki, dojrzałe mango cytryna i limonka, jak również morele, czy avokado. W naszej diecie nie powinno zabraknąć dobre jakości tłuszczów takich jak: masło, oliwa, ghee czy olej sezamowy, orzechów i nasion słonecznika lub dyni. Warto stosować przyprawy i zioła wspomagające w leczeniu jelit. Przyprawy (zioła) działają oczyszczająco, łagodząco, ale też stymulująco na układ trawienny, nawilżając organizm oraz pozwalają pozbyć się toksyn z układów ciała. Do ziół, przypraw czy innych dodatków codziennego użytku polecam bazylię, gąłkę muszkatołową, asafetydę, ajwan oraz kmin rzymski. Ponadto: kurkumę, kardamon, majeranek, tymianek, cynamon, lukrecję, siemię lniane, liście neem (curry), miód, kozieradkę, czarną gorczycę, czarny pieprz.

To, czego powinniśmy się wystrzegać, lub jeść sporadycznie to mięso (bardzo ciężkie do strawienia, obciążające słaby układ trawienny vaty), kwasy owocowe, zimne napoje i posiłki, lody, gazowane napoje, kawa (w dużej ilości), czarna herbata, białe chleby i makarony (generalnie nalezy unikać produktów z białej, przetworzonej mąki). Jakkolwiek nabiał działa nawilżająco i dla vaty jest zalecany, to w przypadku problemów jelitowych stosowałabym go z dużym umiarem, w niewielkich ilościach. To, czego na pewno nie polecam, to słodkie, owocowe serki, jogurty i desery mleczne. Zamiast naturalnego jogurtu zaproponowałabym bardziej naturalne dla naszego klimatu kwaśne mleko lub kefir. Zdecydowanie odradzam mieszanki zawierających glutaminian sodu, bo na dłuższą metę bardzo źle wpływa na jelita i żołądek. Ostatnią rzeczą są produkty przetworzone: mrożonki, jedzenie puszkowane (zwłaszcza konserwy), fast food. Zawierają nadmiar soli, z natury są ciężkie i obciążające układ trawienny.

O autorze

Agnieszka Wielobób

jest mamą, żoną, nauczycielką jogi i ajurwedy, autorką książki "Ajurweda w praktyce". Jogi i terapii jogą uczy w Pracowni Jogi Macieja Wieloboba w Krakowie oraz podczas warsztatów w całej Polsce, wykłada też ajurwedę i profilkatykę za pomocą jogi na studiach podyplomowych. Blog Agnieszki o jodze, ajurwedzie i świadomości ciała oraz informacje o warsztatach i konsultacjach z nią: Agnieszka Wielobób - joga, ajurweda i świadomość ciała.  

1 komentarz

  1. krzysztof

    ciekawy artykuł jednak podana żywność jest odpowiednia dla osoby względnie zdrowej. dla osoby mającej IBS należy skłonić się ku diecie FODMAP. Nie wszystkie wymienione składniki w artykule są odpowiednie w tej chorobie. Dopiero po opanowaniu problemów z IBS można powoli wprowadzać pozostałe produkty, zwracając jednocześnie uwagę, czy któryś z wprowadzanych produktów nie powoduje dolegliwości. Najlepiej pamiętać co się jadło wczoraj i przedwczoraj lub po prostu zapisywać sobie w kalendarzu

    Odpowiedz

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *